zondag 26 mei 2013

Lopend over de tijd met een Suffe geit en een bobbel in het Spoor

Zoals ik al schreef in 'Een Band plakken met Pritt' (1), ben ik aardig in de ban van de 'QuizCross'-app, waarbij ik soms wel eens met 25 mensen tegelijkertijd aan het spelen ben. Een van de aantrekkelijke kanten van het spel is dat het erg leerzaam is. Ik heb verder ook gemerkt dat je met verschillende houdingen dit algemene-ontwikkelingsspel kunt spelen. Zo kun je het koppelen aan de waarde van je persoon als geheel: als je wint van een ander dan kun je denken: "Sjonge, wat weet ik toch veel, wat ben ik toch goed", en als je verliest kun je je gefrustreerd en dom voelen.

Een niet al te snugger ogende kauwende geit met trein die achter hem voorbij dendert (2)
Toen ik dit soort neigingen bij mezelf bespeurde ben ik toch maar vooral overgestapt op het plezier beleven van het verkrijgen van nieuwe informatie. Goed, het is niet altijd even direct duidelijk hoe nuttig de informatie is, maar het heeft toch ook wel iets. Zo weet ik nu wat de Magna Carta uit 1215 inhield, dat David Bowie in 2000 een kind heeft gekregen van een Somalisch-Amerikaanse vrouw die Iman heet, dat George Clooney ooit als eerste Batman speelde en dat mictie een medische term is voor urineren.

Een bobbeltje in het spoor met Nostradamus
in zijn strakke groene Broek (Robert Rickhoff, 3)
Gisteren raakte ik zo aan de babbel met iemand en voordat we het in de gaten hadden, hadden we het over het bijzondere verschijnsel dat er nog al eens een spoorlijn te vinden is nabij een psychiatrische instelling, met de nodige fatale gevolgen. Ik ben dan ook eens wezen kijken bij de plaatselijke GGz en was dan ook vrij verbaasd om de bovenstaande situatie aan te treffen.

Ter afsluiting wil ik een gedachte van niemand minder dan mr. Walden, oftewel Henry David Thoreau aanhalen. Hij schreef de inspirerende woorden: 'As if you could kill time without injuring eternity', wat ik toch vooral neig te interpreteren als dat we ons misschien meer bewust zouden horen te zijn dat we eigenlijk zo min mogelijk zouden horen te proberen zomaar wat de tijd te doden, maar dat we vooral er naar horen te streven zo optimaal mogelijk te leven, door juist te genieten van de tijd die je hebt, alsof je wandelt over een strand vol klokken.

Lopend over de tijd, Jean Francois Rauzier (5)

NOTEN
(1) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/05/een-band-plakken-met-pritt-en-wilde.html
(2) Afkomstig uit de Russische Masha en de Beer serie
(3) http://www.visualnews.com/tag/photoshop/page/3/
(4) De verwijzing naar Nostradamus en zijn strakke groene broek komt voort uit een pakkend lied van Hans Teeuwen uit zijn show 'Breierdeck', die je kunt aanschouwen op https://www.youtube.com/watch?v=qMomD5Hn-Vs
(5) http://www.visualnews.com/tag/photoshop/page/7/

donderdag 23 mei 2013

Flink op en neer in het Erasmusgebouw, Monsanto, rode schoenen en een Cerebrale Boom

Ik zat net wat te staren naar mijn icoontjes op mijn desktop, en vroeg me af waar ik vandaag toch eens over zou kunnen gaan schrijven. Misschien over internetbankieren, misschien wel over de laatste levering van wapens aan de bendes in Syrië vanuit Saudi-Arabië (1), of wellicht over mijn actie om eerst een fiets achterin de auto te leggen om er hem vervolgens toch weer uit te halen, omdat de donkere wolken weer waren overgedreven en er toch gewoon gefietst kon worden?

Met dank aan Kevin Jylam (2)
Nee, vandaag zou een onderwerp worden het genot van het op en neer lopen in het Erasmusgebouw in Nijmegen. Gewoon, die heerlijke, monotone betonnen kiezeltrap, en dan zien hoe iedere verdieping er toch net weer een beetje anders uitziet. Een groet maken naar de schoonmaakster, af en toe naar beneden kijken om een blauwe bureaustoel steeds kleiner te zien worden.

Vandaag waren er drie mensen die me wezen op een demonstratie tegen een van de meest gruwelijke bedrijven in de wereld op zaterdag 25 mei 2013. Het leek me dan wel zo sympathiek om daar even een plaatje aan te wijden.


Daarnaast blijkt afgelopen week ook de Spaanse boom uit Heumensoord erg populair te zijn (3). Vandaar dat ik ook maar weer eens ga vissen in de bomenvijver, waardoor deze verstopte vrouw langskomt.

Met rode schoenen uit een boom
Ter afronding nog een ander boompje, omdat die altijd zo inspireren tot surrealistische zaken. Ik blijf dan toch ook nog een beetje in de academische sferen als ik de onderstaande bomen naar voren schuif.

Cerebrale Bomen van de Poolse Igor Morski (4)
NOTEN
(1) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/05/fsa-bendes-zouden-35-ton-aan-wapens.html
(2) http://www.flickr.com/photos/kevinjylam/2931293872/
(3) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/03/een-surrealistische-spaanse-boom-in.html
(4) http://chelsahhdelic.tumblr.com/ heeft half april 2013 deze foto van Igor Morski geplaatst. Vind meer van zijn werk op http://www.liveinternet.ru/users/4354795/post233489821/ en natuurlijk op zijn eigen site: http://www.igor.morski.pl/. Deze productie is overigens ook gebruikt voor een hersenreinigingsartikel binnen het kader van het project Psychose Anders.

maandag 20 mei 2013

Een Band plakken met Pritt en Wilde Wijsheid van QuizCross

Nu deze blog zo een tijdje in de lucht is, en ook regelmatig een verversing krijgt, stijgt hij (of is het misschien meer een zij) in de waardering door google, waardoor er meerdere bezoekers hun weg weten te vinden naar deze wervelend inspirerende plek, waar de geest wordt ondergedompeld in surrealistische schoonheid.

Snoerenpop op de Verwarming. Het lijkt ook wel alsof er fietsbanden in zijn verwerkt,
maar ik kan het ook mis hebben.  Met dank aan Mieke Rozing (2)
Zo kom je ook bijzondere zoekvragen tegen. Eén erg bijzondere vond ik wel dat iemand zich afvroeg of je misschien ook een fietsband (ik neem maar aan dat het niet om een autoband ging...) kon plakken met Pritt. Ik heb inmiddels een bijzondere band opgebouwd met pritt-stiften. Trouwe lezers kunnen zich vast nog de haast al legendarische Pritt Stift Mountain herinneren (google daar maar eens op) uit maart 2013 (1).

De Pritt Stift heb ik zelfs ergens verwerkt als een soort van logo van deze site, zoals je kunt zien in de foto van de beeldhoudervrouw die zichzelf uit een brok steen hakt (3).

Een geinige nieuwe app van de makers van Ruzzle: een Quizspel met 30.000 vragen! (4)
Afgelopen week heb ik via Ruzzle eens een reclame aangeklikt van een ander spel van de makers van Ruzzle, MAG Interactive, namelijk: QuizCross. Ik moet zeggen dat het op mij een vrij verslavende invloed heeft gehad. Mocht je me ooit eens willen uitdagen, zoek dan op de naam Leuvemans. Het is dan wel leuk als je even zegt dat je me via deze blog hebt gevonden. Gezellig! Wat heeft het leven toch veel te bieden, niet?

Vandaag kunnen we verder ook melden dat President Assad van Syrië een heerlijk interview heeft gegeven waarin hij haarfijn uitlegt hoe de situatie in Syrië werkelijk is. Aan een Argentijnse krant vertelde hij zo bijvoorbeeld dat het toch wel wat vreemd is dat er mensen uit minstens 29 landen komen vechten voor politieke hervormingen in Syrië. Klopt dat verhaal wel? Lees er meer over op de blog van het Iraans en Syrisch Nieuws (5).

Wat mij betreft mogen die gewapende bendes die al meer dan twee jaar Syrië
onveilig maken, zich ook zo gaan voelen als deze mevrouw hierboven. (6)
NOTEN
(1) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/03/guppies-en-een-prittstift-met-kerriesaus.html
(2) http://miekerozing.nl/?p=4122
(3) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/04/zelfsculptuur-met-een-vuurwants-videaus.html
(4) https://play.google.com/store/apps/details?id=se.maginteractive.quizcross
(5) http://iraansnieuws.blogspot.nl/2013/05/heerlijk-interview-van-president-assad.html
(6) http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/kylie-woon-surreal-ity

donderdag 16 mei 2013

Verlangen naar Liefde op de Kruising in de Typende Regen

Terwijl ik met een regenpak aan, met natte handen aan het typen ben en het ook volop mistroostig regent over mijn toetsenbord en mijn monitor, vraag ik me af waarom het toch zo fijn is om liefde uit te wisselen met andere mensen, en hoe lastig het is om in de gewone alledaagse omgang echt makkelijk tot een dergelijke uitwisseling te komen.

Een doosje openen waar de liefde sprankelend uitsprankelt (Melania Brescia, 2)
Maarja, liefdevolle energie-uitwisselingen kunnen ook lichamen doen ontbranden. Immers uit recent onderzoek blijkt dat als je iemand aandacht geeft - en die persoon is zich niet eens ervan bewust - dat het lichaam die aandacht lijkt te registreren. Als je dan vervolgens vanuit een heftig brandend hart of/en een wellustig kruis woeste stormen aan kolkende energie naar anderen gaat sturen, dan zou dat wel eens kunnen leiden tot bijzondere dingen, en dan heb ik het niet over de koe van Uri Geller (1).

Thomasz Kopera (4)
Ondertussen kan ik met trots melden dat het Nijmeegse kruispunt waar ik tegenwoordig wel 227 keer nadenk voordat ik door een oranje stoplicht rijd, de eerste plek heeft bereikt in de google charts als je tenminste zoekt op de kruising met de graafsweg (3). Vandaar dat ik er nog eens wat extra aandacht aan wil schenken.

Een ware goudmijn voor de overheid: het kruispunt Graafseweg- Neerbosscheweg (5)
Tegelijkertijd is het ook belangrijk om te weten dat het niet altijd rozegeur en maneschijn kan zijn in het leven, en dat het ook niet echt de bedoeling is om een zekere mate van lijden uit te weg te gaan. Ter afsluiting wil ik dan ook nog een wijsheidszinnetje aanbieden van Roos Vonk die ik via een open oog (6) kreeg aangereikt op een zondagmorgen:

"We willen meditatief en verlicht zijn, omdat we daarmee negatieve gevoelens hopen te beheersen of overstijgen - terwijl het idee nu is dat we ongemak en gebrek accepteren als onlosmakelijk deel van de eb en vloed van het leven, in plaats van het te willen fiksen"


Een oud-boeddhistisch principe vertelt ons dat een zekere mate van lijden gewoon ook bij het leven hoort. Dit accepteren als onvermijdelijk en het vervolgens ervaren maakt het leven ook rijker (Afbeelding: 7).

NOTEN
(1) http://noetiek.wordpress.com/2013/05/14/aard-en-gradaties-van-stille-interpersoonlijke-aandacht/
(2) http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/melania-brescia 
(3) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/04/kruising-neerbossche-weg-en-graafseweg.html
(4) http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/top-10-breakthrough-artists-2012
(5) met dank aan google-maps - straatkijk.
(6) http://www.openoog.com/
(7) http://pulpfactor.com/photography/7803/surreal-photography-and-digital-art-by-xetobyte/

zondag 12 mei 2013

Descartes en zijn Kloppende Hondenharten Experimenten

Momenteel ben ik aan het smullen van een boek van Rupert Sheldrake. Er zijn niet veel wetenschappers die zo heerlijk bezig zijn met het verkennen van nieuw terrein waar de dogmatische puur materialistisch-georiënteerde wetenschap haar ogen systematisch voor sluit.

Professor Snape uit de gelijknamige serie (2)
In een boek uit 2012 'The Science Delusion' bespreekt Sheldrake 10 aannames van de huidige wetenschap op zo'n manier dat hij succesvol al deze aannames dermate twijfelachtig maakt dat daarmee ook de wetenschapsbeoefening in zijn geheel begint te wankelen. Wie wat meer wil weten over Sheldrake en zijn uitermate fascinerende theorie van de morfogenetische velden, verwijs ik naar de noëtische loungeruimte (1).

Chrisophe Huet met een uiteenspattend oog (3)

In hoofdstuk 1 van zijn boek haalt hij een citaatje aan van René Descartes, waar ik in het verleden ooit eens aandacht aan heb besteed naar aanleiding van het geest-lichaam vraagstuk, en de behandeling van Descartes door Ap Dijksterhuis (4). In dat artikeltje kwam ik zelfs nog op voor onze René, maar na het lezen van het onderstaande stukje gingen mijn wenkbrauwen toch wel erg fronzen:

Pak de bal! - Seth Casteel (5)
"Descartes sneed levende honden open om hun harten te bestuderen en hij rapporteerde zijn bevindingen op zo'n manier alsof zijn lezers hem misschien zouden willen nadoen: 'als je het puntige eind van het hart van een levende hond eraf snijdt, en vervolgens je vinger in een van de gaten steekt, dan voel je zonder enige twijfel dat iedere keer als het hart kleiner wordt het op de vinger drukt, en als het dan weer langer wordt stopt het hart met drukken op de vinger'" (p.32)

Sheldrake beschrijft hier het effect van de manier waarop Descartes dieren en planten beleefden als machines, waardoor er geen enkele ethische bezwaren zitten aan dit soort gruwelijke experimenten. In wezen impliceert het huidige wetenschappelijke wereldbeeld waarin alles zinloos is en voortkomt uit toevallige samenlopen van chemisch-fysische omstandigheden, dat levende wezens eigenlijk inderdaad ook maar gewoon een soort machine zijn zonder bewustzijn.

Ter afsluiting toch nog een hondje op het strand, inclusief kloppend hart.

Je zult het maar tegenkomen op het Scheveningse strand (6)

NOTEN
(1) http://noetiek.wordpress.com/2010/06/22/het-vermengen-van-morfogenetische-velden/
(2) https://www.facebook.com/harrypottermovie/photos_stream
(3) http://carlosrb.tumblr.com/post/33241893/french-artist-adds-scifi-to-beautiful-photos-art
(4) http://boekengedachten.yolasite.com/artikelen/dubieuze-descartesspot-van-dijksterhuis-in-het-slimme-onbewuste
(5) http://www.washingtonpost.com/lifestyle/style/seth-casteels-surreal-photos-of-dogs-underwater/2012/02/15/gIQA1uXFGR_gallery.html
(6) http://www.wingsdailynews.com/2013/02/what-is-surrealism-and-what-is-not/

zaterdag 11 mei 2013

Waar zijn eigenlijk die Mooie gedachten? Sterrenhanden en een Bolletjespaal

De nodige bezoekers komen hier terecht met de vraag naar mooie gedachten. Je kunt je afvragen hoeveel mooie gedachten hier nou werkelijk zijn? Is een verhaal over broccolisoep nou zo inspirerend? Is een foto van een vrouw met een bos okselhaar, of een shot van een gewaxte kat nu zo geestverrijkend?

Een mooie hand, maar levert het een mooie gedachte op? (1)

Eerlijk gezegd vraag ik het mezelf ook wel eens af. Zou het niet veel mooier zijn om prachtige gedachten te presenteren die mensen aan het denken zetten? Gedachten die nieuwe creatieve processen op gang zouden kunnen brengen?

Soms probeer ik dat soort gedachten hier op deze blog te verweven, maar eigenlijk komen ze toch vooral tot hun recht op andere blogs van me, zoals die waarop ik minder alledaagse noëtische verkenningen verricht, waarbij ik vandaag sprak over de mogelijkheid dat we met onze aandacht niet alleen informatie kunnen opnemen, maar dat we alleen met onze aandacht ook energie uitwisselen/geven aan datgene waar we onze aandacht op richten (2).

Door beren en auto's krijg je toch een bolletjes-tik.
Wie herkent dit paaltje?(3,4)
In een Zen-boek kwam ik laatst wel enkele mooie gedachten tegen, waarvan ik er enkele in al mijn enthousiasme heb overgeschreven. Wat zeg je bijvoorbeeld van kanjers als: "Het is beter om 25 dagen als een tijger te hebben geleefd, dan duizend jaar als een schaap", "Echte vriendschap bevriest niet in de winter", of "Relaties zijn ongetwijfeld de spiegel waarin wij onszelf ontdekken". Die laatste is overigens afkomstig van Jidadu Krishnamurti.

Misschien worden er hier nog mooie gedachten de ether in gezonden?
Tiago Hoisel (5)

NOËTEN
(1) http://rerylikes.tumblr.com/post/4527708689/daniele-buetti-hand-2001-2002-lightbox-97-x
(2) http://noetiek.wordpress.com/2013/05/11/aanraken-met-je-geest/
(3) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/04/harige-appels-met-de-bolletjes.html
(4) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/04/basaal-beren-hitbewustzijn-trainen-via.html
(5) http://mayhemandmuse.com/photoshop-paintings-by-tiago-hoisel/

woensdag 8 mei 2013

Een Gewaxte Kat in de A390 vliegend door Whatsapp Dromen

Laatst raakte ik gezellig aan de praat met iemand die me tussen neus en lippen door vertelde dat er een wax op het programma stond. Het woord 'waxen' hoor ik niet vaak in mijn omgeving, dus heb ik het met interesse geabsorbeerd en ontdekt dat het eigenlijk hetzelfde is als harsen, wat ook wel iets heftigs heeft op de ontharingsschaal, denk ik dan. Bij deze onderstaande kat uit Brazilië is er overigens ook flink op los gewaxt, zo te zien.

Een goed gewaxte kat - daar kun je mee voor de dag komen (1).
Maar er is meer in het leven dan harsen en waxen, zo kun je ook het vliegtuig nemen om verre oorden te gaan verkennen. Hierbij is het natuurlijk wel zaak om eerst goed te checken in wat voor een soort vliegtuig je stapt alvorens je de boardingsluis instapt. Ik bedoel de A380 was groot, maar wil je echt wel vliegen in een A390?

De A390 (2)
Dan kreeg ik vanmiddag nog een whatsapp-googeltje binnen naar aanleiding van mijn hallucinante whatsapp-bijdrage (3), waarin gevraagd werd naar Whatsapp-gedachten. Ik kon even aan niks anders denken dan whatsappend een droom binnen appen, zoals hieronder bijvoorbeeld.

Whatsapp als electronisch slaapmutsje (4)
NOTEN
(1) http://theclam.wordpress.com/2009/09/30/full-brazilian-wax/
(2) http://www.songtoday.com/c8ZrZu3DH5c_very-strange-planes.html
(3) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/04/whatsapp-hallucinaties-en-schuine.html
(4) http://veochorras.com/humor/whatsapp-a-todos-nos-ocurrira-esto-alguna-vez/

zaterdag 4 mei 2013

Bob, Bob, Bierbob en de Pratende Broccoli

Nadat eerder Peter Oudenes even contact met me zocht (1), viel ik vandaag maar liefst vier keer over Bob Reidinga, die we nog kennen van de megachampignon (2) en de spiegelkoe (1). Omdat ik nu toch wel even genoeg Bob Reidinga heb gehad op de site, pakte ik zijn voornaam die ik vervolgens als een magneetboemerang door het universum stuurde om te zien wat er zou blijven plakken zodra die weer terugkeerde. Er plakten de nodige nieuwe Bobs aan vast, kunnen we wel stellen.

Sponge Bob, die even een moeilijk moment had na een olieramp. (Erik Alos, via 3)
Nadat ik me door een heel woud aan Sponge Bob Marleys had heengewerkt, kwam ik terecht bij een zekere Bob Marongiu, die via zijn Bob art toch een wat vrolijke noot kan toevoegen na het leed van de door olie besmeurde en doordrenkte Sponge Bob.

Bob Art van Bob Marongiu - Een vrolijke boel, ik kan het niet anders zeggen (4). 
Zo zie je maar dat er via de spiegelkoe van Bob Reidinga (1) toch een soort Bob en Koeienlink gelegd kan worden, omdat deze Bob van Bob Art ook duidelijk iets met koeien heeft, zoals je op zijn site kunt zien. Koeienbob, of Bobbenkoeien, laat ik dit fascinerende verschijnsel zo maar even aanduiden.

Ter afbobbing nog een vrolijke van Bob Dob, die op zijn eigen karakteristieke wijze de Beierse biergeest heeft weten te vangen in zijn creatie hieronder:

Herr Bierpul van Bob Dob (5)
Omdat ik net om de hoek keek omdat ik wat rare stemmetjes hoorde praten, plaats ik ook nog een beeld van een pratende broccoli, omdat ik nog niet eerder van zoiets had gehoord, want een pratende broccoli is toch zeker iets anders dan een laatbloeiende broccoli, zoals we die nog kennen van de broccolisoep die overigens niet echt lekker viel (6).

Een spontane foto op een onverwachts moment (7)
NOTEN
(1) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/03/amsterdamse-pratende-onderarm.html
(2) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/04/harige-appels-met-de-bolletjes.html
(3) http://www.myconfinedspace.com/2010/07/02/surreal-square-bob/
(4) http://artcollection.mycrom.it/eng/paintings/bobart/26
(5) http://www.bobdob.com/paintings/
(6) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/03/bloeiende-broccoli-soep-biologisch-maar.html
(7) http://www.youtube.com/watch?v=z8zeM5GTjyM

vrijdag 3 mei 2013

Matt Simonis aan de Andere Kant van de Bijen met enkele Black Molly Paarden

Gisteren was een vreugdevolle dag in mijn leven: niet alleen ontdekte mijn dochter de geboorte van enkele black molly's in onze aquarium, maar ook mijn frambozenplantjes waren in staat om enthousiast door te leven nadat ik ze gesplitst had.

Aquarium met enkele black molly paarden (eigen productie)
Vandaag was het echter meteen een stuk minder: de relatie waar ik laatst nog zo enthousiast over schreef (6), kwam vrij abrupt tot een einde en de twee getraceerde versgeboren black-molly visjes waren opgevreten door een stel paarden. Ter compensatie van al dit leed heb ik maar een derde frambozenplant gekocht, en een kweekbakje voor de toekomstige black mollietjes.

In mijn rijke leven heb ik ook nog een nieuw nummer ontdekt tijdens mijn sky-trainingskamp (1), en wel een nummer van een zekere Matt Simons, met een nummer dat With You heet, waarin vaak 'on the other side' wordt gezongen (2). Dat bracht me al snel op kardinaal Simonis waarvan ik dacht dat hij recentelijk overleden was, waardoor hij ook aan de de andere kant zou zijn, zou je kunnen zeggen.

Matt Simons met Simonis (combinatie 2 en 3)
Als ik echter zoek naar zijn overlijdensdatum, blijkt dat Ad Simonis nog volledig aan deze kant is, waardoor de titel 'With You' onverwacht toch ook toepasselijker wordt.

Na deze diepzinnige overpeinzingen wordt het tijd voor wat luchtigs, en wel de recente Europese regelgeving die een aantal pesticides van Bayer in de ban heeft gedaan omdat er een link wordt vermoed met de grote bijensterfte van de laatste jaren (4).

Avaaz-bij, zes meter hoog (4)
Een bepaalde groep pesticiden, de neonicotinoiden, in de wandelgangen ook wel de nieuwe nicotines genaamd, wordt vanaf 1 december 2013 voor minstens twee jaar verbannen. De namen van deze giftige producten van het Duitse Bayer en het Zwitserse Syngenta zijn: clothianidine, imidacloprid en thiamethoxam (5).

Als afsluiter nog het bijenmeisje van Maggy Taylor,
officieel 'The Nest' als titel dragend. Let ook op haar slimme duikbril (7). Wellicht hadden de Anja's daar ook veel plezier van kunnen hebben terwijl ze aan het rondzwemmen waren in hun slaapkamer (8).

NOTEN
(1) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/04/basaal-beren-hitbewustzijn-trainen-via.html
(2) http://www.youtube.com/watch?v=xe6nWYZDJ9A
(3) http://www.rkk.nl/actualiteit/2013/detail_objectID756965_FJaar2013.html 
(4) http://www.reuters.com/video/2013/04/29/eu-bans-pesticides-over-bee-fears?videoId=242537247&videoChannel=5
(5) http://www.nd.nl/artikelen/2013/januari/31/eu-in-wespennest-door-bijen
(6) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/04/de-liefdesschelp-en-de-harten-kaarten.html
(7) http://merdutemps.tumblr.com/post/19191406027/the-nest-maggie-taylor-definitely-one-of-my
(8) http://mooiegedachten.blogspot.nl/2013/03/tijd-om-naar-bed-te-gaan-met-een-zwaan.html